K poctě 100. výročí od úmrtí blah. Jakoba Kerna

15. 9. 2024 v 15:00
klášterní kostel
Opatství Geras

Účinkující

  • Rodák z valašského Mořkova se hře na trubku začal věnovat ve svých osmi letech vstupem do tehdejší LŠU v Novém Jičíně.Ujal se ho učitel František Skoček,který jeho hráčský talent ihned prezentoval na celkově třech soutěžích LŠU.V roce 1982 Pavel vybojoval 2.místo v celostátním kole a v roce 1985 místo první.V letech 1983 a 1986 se také zúčastnil mezinárodní soutěže Concertino Praga.Po vystudování SOU v Tatře Kopřivnici se již definitivně vydává hudebním směrem.Nejprve studuje Janáčkovu Konzervatoř v Ostravě u profesora Emanuela Holuba a následně Janáčkovu akademii múzických umění v Brně pod vedením odb.asistenta Jana Brody. Kromě těchto studií také absolvoval mezinárodní interpretační kurzy v Lübecku (Německo) u Reinholda Friedricha. P. Hromádka je laureátem několika dalších interpretačních soutěží a to Soutěžní přehlídky konzervatoří – se 3. cenou,Interpretační soutěže Ministerstva kultury ČR Amati Kraslice s cenou první a také Mezinárodní inerpretační soutěže Pražské Jaro s postupem do 2.kola. Byl členem Janáčkovy filharmonie Ostrava, Ústřední hudby Ministerstva vnitra v Ostravě a v současné době je sólistou Hudby Hradní stráže v Praze, kde také působí jako vedoucí komorních souborů a zajišťuje jejich účinkování při státních ceremoniálech a celovečerních koncertech u nás i v zahraničí. Stylový záběr Pavla Hromádky je velmi široký a je vyhledávaným komorním i sólovým hráčem. Založil Lašské žesťové kvinteto a následně Kvintet Hudby Hradní stráže, se kterým koncertuje při nejrůznějších příležitostech.Od roku 1997 je členem komorního sdružení sólistů Baroque Trio v obsazení trubka-hoboj-varhany,se kterým vydal již tři CD. Jako sólista se představil s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Moravskou filharmonií Olomouc a Janáčkovým komorním orchestrem. Účinkuje rovněž s různými bigbandovými formacemi nebo dechovými orchestry, s nimiž provedl řadu virtuózních sólových skladeb (např. G. Dinicu: Horra staccato, N. Rimskij-Korsakov: Let čmeláka, H. James: Trumpet Concerto). Pavel Hromádka pravidelně koncertuje v České republice i v zahraničí (Slovensko, Polsko, Francie, Belgie, Holandsko, Izrael, Jordánsko, Čína, USA).
  • Hudbě se díky domácímu uměleckému prostředí věnuje od dětství. Studoval na hudebně-estetické sekci Slovanského gymnázia a klavír s varhanami na ZUŠ Žerotín u dr. Reginalda Kefera a Vladimíra Sobotky, předního českého varhaníka, který se zabývá tzv. stylovou interpretací barokní hudby. Na konzervatoři v Brně a Ostravě studoval varhany, klavír, cemballo, dirigování, řízení sboru a zpěv, dále pokračoval na MU v Brně a UP v Olomouci ve studiu hudební vědy-muzikologie a teologie. Účastnil se řady mistrovských mezinárodních varhanních kurzů (M. Sander, R. Smits a další). Od roku 1995 aktivně působí v Olomouci jako výkonný umělec: koncertní a chrámový varhaník (1995-2010 u sv. Filipa a Jakuba na Nových Sadech, 1997-2006 u sv. Mořice, od r. 2012 jako regenschori papežské basiliky minor Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce v péči premonstrátů), sbormistr a dirigent (KPS Dvořák Olomouc, Svatocecilský sbor a orchestr Olomouc, Chorus Marianus Tršice, MPS Křížkovský, Pěvecký sbor Slovanského gymnázia a další), hudební skladatel, organolog, aranžer, organizátor, hudební dramaturg a korepetitor (Moravské divadlo v Olomouci). Pravidelně spolupracuje s řadou uměleckých souborů věnujících se obnoveným premiérám české, moravské a rakouské figurální hudby 17. – 19. stol. a poučené interpretaci hudby vůbec (Musica Figuralis, Ensemble Damian, Ars Brunensis Chorus a další). Koncertně vystupuje doma i v zahraničí (Rakousko, Německo, Švýcarsko, Francie, Itálie). V současné době je pedagogicky činný jako středoškolský profesor na Slovanském gymnáziu v Olomouci, učitel na ZUŠ Žerotín a v Katedrálním vzdělávacím středisku při olomouckém arcibiskupství, kde působí i jako arcidiecézní organolog a člen Subkomise pro liturgickou hudbu Arcidiecése olomoucké. Na Národním památkovém ústavu v Telči se podílel na dokumentaci historických varhan v referátu hudebních památek a jako člen různých organologických komisí, např. pro stavbu varhan v katedrále sv. Víta v Praze.

Vstupné

Vstupné dobrovolné

Program

Johann Gregor Albrechtsberger
(1736–1809)
Andante in F
Josef Lipavský
(1772–1810)
Fuge Grave in d
Jan Gottwald
(*1982)
I. varhanní improvizace na jméno "Jakob Franz Alexander Kern"
Anonym
Choral "Salve Regina"
Tonus solemnis
Johann Ernst Eberlin
(1702–1762)
Toccata Secunda in g
Pavel Josef Vejvanovský
(1639/1640–1693)
Sonata a 4 in g
Johann Baptist Wanhal
(1739–1813)
Preambulum in G
Johann Gregor Albrechtsberger
(1736–1809)
Fuga in G
Johann Sebastian Bach
(1685–1750)
„Jesus, bleibet meine Freude“
choral, BWV 147
Jan Gottwald
(*1982)
II. varhanní improvizace na jméno "Jakob Franz Alexander Kern"
Antonín Reicha
(1770–1836)
Fuga 5/8 in A
no. 20, op. 36
Johann Caspar Ferdinand Fischer
(1656–1746)
Suita č. 6 in F „Euterpe“, I. Preludium – VI. Chaconne
Musicalischer Parnassus
Anonym
Ave Maria
Choral
Bohuslav Matěj Černohorský
(1684–1742)
Fuga in F „Laudetur Jesus Christus“
Giovanni Battista Martini
(1706–1784)
Toccata für Trompete und Orgel in D

Místo

Klášter Geras byl založen v roce 1153 jako dceřiný klášter Seelau Ekbertem a Ulrichem z Pernegg a byl osídlen Seelauer Chorherren. Klášter má bohatou historii, která zahrnuje jeho zničení během války mezi králem Ottokarem II. Přemyslem a Rudolfem z Habsburku v roce 1278, plenění husity v letech 1419-1436 a obsazení Maďary v roce 1486. V 18. století prošel klášter řadou rekonstrukcí a rozšíření pod vedením opata Nikolaus Zandt, který přivedl významné umělce, jako byli Joseph Munggenast a Paul Troger. Architektonicky je klášter známý svým Marmorsaalem s nádherným freskem od Paula Trogera, knihovnou s freskami od Josefa Winterhaldera a řadou dalších uměleckých děl. Stiftskirche, hlavní kostel kláštera, je románská bazilika, která byla později gotizována a v 18. století barokizována.

Více o varhanách
Zpět na všechny koncerty