Rok české hudby

22. 9. 2024 v 16:00
Dům národního parku Thayatal
Národní park Thayatal

Účinkující

  • Vystudovala zpěv na brněnské konzervatoři a na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, kde od roku 2022 působí jako odborná asistentka na Katedře zpěvu Hudební fakulty. Je laureátkou mnoha mezinárodních pěveckých soutěží, z nichž jmenujme například Mezinárodní pěveckou soutěž Antonína Dvořáka v Karlových Varech, Mezinárodní pěveckou soutěž Ferruccia Tagliaviniho v rakouském Deutschlandsbergu, Soutěž Nadace Bohuslava Martinů, aj. Během svých studií ztvárnila v Komorní opeře JAMU mnoho krásných operních rolí: Mirandolina (B. Martinů – Mirandolina), hraběnka Almaviva (W. A. Mozart – Figarova svatba), První dáma (W. A. Mozart – Kouzelná flétna), aj. Účastnila se mistrovských kurzů u Amelie Felle, Kateřiny Beranové, Heleny Kaupové, Michaila Lanskoie, Thomase Steinhöffela, Deividase Staponkuse a Ireny Sylyi. V prosinci roku 2017 se představila jako První dáma v Mozartově Kouzelné flétně ve Stavovském divadle v Praze pod taktovkou Jaroslava Kyzlinka. Od roku 2019 je hostující sólistkou opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Na podzim 2023 ztvárnila roli Mařenky v dětské verzi Prodané nevěsty – Hurvínek prodává nevěstu, kterou uvádí Národní divadlo Brno v koprodukci s Divadlem Spejbla a Hurvínka. Na jaře 2024 debutovala na scéně Janáčkovy opery v opeře Rusalka v režii Davida Radoka. Vedle divadelního a pedagogického působení se věnuje také koncertní činnosti.
  • Sébastien Bagnoud diriguje orchestry ve Švýcarsku a v České republice již více než deset let. Je jedním ze zakladatelů profesionálního tělesa v Sionu (CH) v roce 2012, smyčcového orchestru Sedunum SSO a sdružení Opera Studio Praha (CZ) v roce 2016, které nedávno nastudovalo dvě kritikou ceněné inscenace, včetně komické opery Časoplet mladého českého skladatele Lukáše Sommera u příležitosti 100. výročí vzniku České republiky. V roce 2014 zorganizoval a řídil rezidenční orchestr na mezinárodním festivalu Les Sommets du Classique v Crans-Montaně (CH). Sébastien Bagnoud debutoval v roce 2014 v Lausanne v operní inscenaci Brittenovy opery The Turn of the Screw. V roce 2015 přijal na poslední chvíli nabídku zastupovat hudebního ředitele Opéra du Rhône ve Valais (CH) v inscenaci Rossiniho Viléma Tella v Martigny. Brzy poté byl jmenován dirigentem a v roce 2017 řídil operu Orfeus v podsvětí a v březnu 2020 bude spolupracovat na Lazebníku sevillském. V letech 2015 až 2017 byl také jmenován hudebním asistentem v opeře Divadla J. K. Tyla (CZ) v Plzni. Pravidelně dirigoval Čajkovského operu Oněgin a Weberovu operu Der Freischütz. V srpnu 2018 byl také asistentem maestra Johna Fioreho v inscenaci Carmen v Grand Théâtre v Ženevě. V sezoně 2019-2020 bude debutovat s Filharmonií Teplice (ČR) a v sezoně 2020-2021 s Národním divadlem Ostrava (ČR). Sébastien Bagnoud měl možnost spolupracovat s následujícími orchestry: Filharmonie Brno, Pražská komorní filharmonie PKF, Akademičtí komorní sólisté AKS Praha, Orchestr Opery du Rhône, Collegium Magistrorum Mikulov, Orchestr Opery Divadla J. K. Tyla v Plzni, Filharmonie Olomouc, Komorní orchestr VOC Valais a Orchestr Haute École de Musique v Lausanne. Zúčastnil se mnoha festivalů, například Festivalu zpěvů v Bejrútu v Libanonu, Festivalu v Sionu (CH), Festivalu klasiky v Crans-Montaně (CH), Dnů Bohuslava Martinů (CZ), Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena v Teplicích (CZ) a dalších. Sébastien Bagnoud získal odborný certifikát v oboru dirigování dechového souboru na konzervatoři ve Fribourgu, bakalářský a magisterský titul v oboru orchestrální dirigování na Haute École de Musique v Lausanne (HEMU), odborný diplom DAS v oboru orchestrální dirigování na Haute École de Musique v Bernu (HKB) a v roce 2018 dokončil druhý magisterský obor orchestrální a operní dirigování na Akademii múzických umění v Praze (HAMU). Nedávno získal Cenu Jurije Simonova ve finále mezinárodní dirigentské soutěže Audite v polské Radomi.
  • Je profesionální soubor, jehož členové spolupracují především s brněnskými orchestry. Vznikl v roce 2020 v rámci Silberbauerova hudebního festivalu Thayatal. Orchestr vystupuje i v dalších projektech pořádaných ředitelkou festivalu Kateřinou Málkovou. Šéfdirigentem orchestru je švýcarský dirigent Sébastien Thomas Bagnoud.

Vstupné

Vstupné na místě: základní vstupné 15 €, snížené 12 €, osoby mladší 12 let zdarma

Program

Antonín Dvořák
(1841–1904)
Karneval, op. 92
koncertní ouvertura
Antonín Dvořák
(1841–1904)
árie Armidy "Za Štíhlou Gazelou"
z opery Armida
Antonín Dvořák
(1841–1904)
árie Rusalky "Ó marno, ó marno to je"
z opery Rusalka
Bedřich Smetana
(1824–1884)
árie Mařenky "Ten lásky sen"
z opery Prodaná nevěsta
Antonín Dvořák
(1841–1904)
Symfonie č. 9 e moll, op. 95
s podtitulem "Z Nového světa"
Více o varhanách
Zpět na všechny koncerty