Svatováclavský varhanní koncert

27. 9. 2024 v 19:00
klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava
Znojmo-Louka

Účinkující

  • Skladatel a varhaník Franz Danksagmüller spojuje ve svých inovativních projektech, skladbách a živých elektronických vystoupeních široké hudební spektrum. V jeho tvorbě neustále zaznívají souvislosti mezi historickou a současnou hudbou, mezi klasickými hudebními nástroji a jejich moderními elektronickými protějšky. Franz Danksagmüller vystupuje jako sólista i jako člen různých hudebních těles. V posledních letech hostoval jako varhaník a interpret v Elbphilharmonii v Hamburku, v Konzerthausu v Berlíně, v Paláci umění v Budapešti, v Orgelparku v Amsterdamu, na Varhanním festivalu Holland v Alkmaaru, na festivalu Musica Sacra v Sankt Pöltenu a na festivalu Sinus Ton v Magdeburku. Jeho skladby zazněly na soutěži při Paul-Hofhaimer-Preis v Innsbrucku, na Mezinárodním varhanním festivalu v Alkmaaru, na festivalu Rainy Days v lucemburské filharmonii a na Carinthischer Sommer v rakouském Ossiachu, na Silbermann Tage ve Freibergu a na soutěži ECHO v Trevisu. Ve svých žánrově rozkročených a mezioborových projektech Franz Danksagmüller spolupracoval s vědci a různými uměleckými osobnostmi, včetně basbarytonisty Klause Mertense, skladatelky a tvůrkyně Kyma Carly Scalettiové a hráče na americký dechový nástroj, tzv. duduk, Gevorga Dabaghyana.

Vstupné

Vstupné dobrovolné

Program

Georg Muffat
(1653–1704)
“Apparatus musico organisticus”
Toccata Decima
William Byrd
(1543–1623)
Fantasia in a
Franz Danksagmüller
(*1969)
Fancy
F. Danksagmüller
(*1969)
Improvisation
Johann Ulrich Steigleder
(1593–1635)
“Tabulatur Buch Dass Vatter Unser”
Coral im Discant. 4 Vocum. Coral im Tenor. 4 Vocum. Coral im Bass. 4 Vocum. Coral im Discant mit einem Collerierten Bass. 3 Vocum. Coral im Discant un Bass. 3 Vocum. Die 40. und letste Variation / auff Toccata Manier.
Franz Danksagmüller
(*1969)
“There is no free will”
pro varhany a elektronickou hudbu
Georg Muffat
(1653–1704)
“Apparatus musico organisticus”
Toccata Duodecima

Místo

Původní románská kaple byla postavena možná již v polovině 11. století. U této kaple založil v roce 1190 kníže Konrád Ota spolu se svou matkou Marií premonstrátský klášter. Tento klášter se stal jedním z nejvýznamnějších na Moravě a v historii Znojma měl významné postavení. Z původního opatského kostela, který byl postaven v románském stylu jako trojlodní bazilika, se dochovaly pouze tři portály, spodní část apsidy a velká románská krypta, která je rozdělena šesti pilíři na dvě lodi. Kostel kombinuje prvky různých stavebních slohů až po baroko. Během husitských válek byl v roce 1425 zničen, ale následně byl obnoven. U kostela se nachází zbytky křížové chodby z 2. poloviny 15. století. V 16. a 17. století byly provedeny další úpravy, z nichž je významná renesanční kaple sv. Šebestiána, která se nachází nad sakristií a má oltář z roku 1580. V současné době je kostel postaven v barokním stylu z 2. poloviny 17. století. V louckém klášteře také působil Prokop Diviš, vynálezce prvního uzemněného bleskosvodu.

Více o varhanách
Zpět na všechny koncerty