Pocta velikánům české hudby

13. 10. 2024 v 16:00
kostel sv. Mikuláše
Röschitz

Účinkující

  • Vítězové mezinárodní ISA Rejcha competition, laureáti Soutěže Henriho Tomasiho nebo držitelé Ceny Českého spolku pro komorní hudbu či Classic Prague Awards. Belfiato Quintet je nejvýraznější české dechové kvinteto své generace, které, přes mladý věk interpretů, oslaví již dvacet let existence. Soubor je složen z předních hráčů těch nejvýznamnějších českých orchestrů: mezi instituce, v nichž „belfiati “ pracují, hrají a čerpají inspirace, patří Česká filharmonie, Národní divadlo a PKF – Prague Philharmonia. Zároveň jsou vyhledávanými sólisty, jejichž individuální ocenění z ARD v Mnichově, Pražského jara a Concertina Praga podtrhují prestiž souboru a zaručují nezapomenutelný zážitek z každého koncertu ať už v Česku nebo v zahraničí. Jako dvorní soubor Supraphonu vydal Belfiato Quintet pod hlavičkou tohoto labelu již tři alba, které jsou kritiky vysoce hodnoceny. Jejich nejnovější album Elements z roku 2021 získalo přednominaci na prestižní cenu Anděl.
  • Je zakladatelkou spolku Opus Organum, který usiluje o propagaci a budoucí restaurování varhan převážně znojemské varhanní školy. Na tuto činnost navazuje vznikem fes􀆟valu Silberbauerovo hudební Podyjí, jehož je ředitelkou a dramaturgyní. Cílem fes􀆟valu je hudebně propojovat české a rakouské pohraničí, a to za účelem budoucího restaurování cenných nástrojů varhanáře Josefa Silberbauera. Kateřina Málková je propagátorkou převážně barokních děl, ale i soudobých skladatelů. Vždy se snaží nalézt nová místa s méně známými nástroji a zasluhuje se o jejich propagaci širší veřejnost. Organizuje řadu koncertů jak na jižní Moravě, tak v Dolním Rakousku. Vedle sólové koncertní hry se věnuje i pedagogické činnost. Vystoupila na festivalech v Rakousku, Slovensku, Švýcarsku, Německu, Lotyšsku, Litvě aj. Spolupracuje s orchestry jakou jsou Český národní symfonický orchestr, Severočeská filharmonie, orchestr Atlantis, Collegium magistrorum, Filharmonie Bohuslava Martinů, Sedunum String Orchestra a další. Hru na varhany studovala na konzervatoři v Brně ve třídě Petra Kolaře, poté pokračovala v magisterském studiu na Akademii múzických umění v Praze u Jaroslava Tůmy. Během studií absolvovala roční zahraniční stáž v německém Lübecku u Arvida Gasta.

Vstupné

Vstupné dobrovolné

Program

Antonín Dvořák
(1841–1904)
Leoš Janáček
(1854–1928)
Bedřich Smetana
(1824–1884)
Lukáš Sommer
(*1984)

Místo

Farní kostel svatého Mikuláše v Röschitz v Dolním Rakousku je historickým římsko-katolickým kostelem, který je součástí děkanátu Sitzendorf a je chráněn jako kulturní památka. Historie kostela sahá až do roku 1198, kdy byl Röschitz poprvé písemně zmiňován. V roce 1648 byl kostel spolu s mnoha dalšími budovami v obci zničen během Třicetileté války. Následně byl mezi lety 1768 a 1782 postaven nový kostel pod vedením stavitelů Leopolda Wißgrilla. Architektonicky je kostel pozdně barokní s věží na západní straně. Vnitřní výzdoba kostela je barokně-klasicistní z období kolem roku 1780, s neobarokními malbami z let 1888/89 od Franze Xavera Schönbrunnera. Významným prvkem je také historická varhany z roku 1787 od Josefa Silberbauera, které byly v průběhu let několikrát restaurovány.

Více o varhanách
Zpět na všechny koncerty